Google Tag Manager och Google Analytics 4

Med dessa två verktyg kan du spåra en händelse som sker på din webbplats eller i din app, till exempel ett sidvisning, ett formulärskickning, ett köp eller ett klick på en knapp. Du kan själv definiera vilka händelser som är viktiga för dig, vad som passar dina mål och anpassa dem efter dina behov.

Google Tag Manager är ett gratis verktyg som skapades av Google för att implementera, hantera och spåra webbsidanalys- och marknadsföringskoder på din webbplats. Med denna taggningstjänst kan du lägga till och uppdatera spårningskoder för olika verktyg som t.ex. Google Analytics, Facebook Pixel och LinkedIn Insight Tag utan att behöva ändra källkoden på din webbsida. Detta gör det enklare att spåra och analysera besökare på din webbplats, förbättra din marknadsföring och webbplatsprestanda.

Google Analytics 4 (GA4) är den senaste versionen och är en uppdatering till den tidigare Universal Analytics som kommer sluta processera data den 1 juli 2023.  Den nya versionen är utformad för att ge mer omfattande och användbar dataanalys för webbplats- och appägare.

Den största skillnaden i GA4 är att den är baserad på en händelsecentrerad modell snarare än en sessionscentrerad modell. Detta innebär att data samlas in och organiseras kring händelser på din webbplats eller i din app, snarare än specifika sessioner som besökare har på din webbplats.

Flera exempel på vad som kan spåras är användarbeteende på din webbplats, hur länge användarna interagerar med olika sidor, länk klick eller specifika element som klickas på. Detta ger dig otroligt värdefull information om hur din webbplats används och vilka förbättringar kan göras för att öka användarupplevelsen.